Gå til indhold

Zaids fortælling

Hvem Karen Bendix, Mission Øst

Læs om 17-årige Zaid, som alene måtte forsørge familien, og var ved at slide sig selv op fysisk og mentalt, indtil han blev tilmeldt et erhvervsuddannelsesprojekt hos Mission Øst og dets lokale partner, Dorcas

Foto: Mission Øst

Krigen i Syrien har haft enorme konsekvenser for rigtig mange børn og unge. Det gælder også for 17-årige Zaid, der måtte forsørge familien, og var ved at slide sig selv op fysisk og mentalt, indtil han fik hjælp.

Zaid er en af de drenge i Syrien, der alt for tidligt blev voksen og måtte tage ansvar for sin mor og fire søskende, efter hans far døde i krigen. Familien boede i området Jabal Badro i den østlige del af Aleppo. Da faren døde, måtte resten af familien flygte til et mere sikkert område. Da hjembyen igen blev sikker at vende tilbage til, tog Zaid, hans mor og søskende hjem, blot for at opdage at deres hus var raseret, og alt var ødelagt. Familien flyttede ind hos nogle slægtninge. Men eftersom Zaid er den ældste, og moren måtte passe de mindre søskende, droppede han ud af skolen. Han fik arbejde som bygningsarbejder, hvor han slæbte sten og tunge bygningsmaterialer. Det hårde fysiske arbejds påvirkede ham både fysisk og mentalt. Han fik voldsomme rygsmerter i en al for tidlig alder, og hans mentale tilstand var ustabil.

 

Hjælp fra medborgercentret

Da familien ikke havde noget mad, blev Zaid henvist til et medborgercenter, hvor han kunne hente en nødhjælpspakke med mad til sin familie. Mens han blev registreret, bemærkede medarbejderne på centret, at hans tilstand var alarmerende dårlig. Han var træt og havde voldsomme smerter i ryggen. Eftersom han stod som ene forsørger for sin familie, var han bange for ikke at kunne arbejde og tjene penge nok. På medborgercentret blev Zaid henvist til deres erhvervsuddannelsesprojekt, hvor han både kunne blive uddannet og tjene penge samtidigt. Zaid valgte at uddanne sig inden for stoftryk - der hverken kræver lang uddannelse eller slider på hans i forvejen nedslidte fysik og helbred.

 

Uddannelse og job i ét

Teamet på medborgercentret kontaktede Zaid og informerede ham om, at der tilbydes en tre måneders madkupon til familien under uddannelsen. Det blev Zaid utrolig lettet over og kom tilbage, så han kunne begynde sin uddannelse.

Da teamet fra erhvervsuddannelsesprojektet besøgte Zaid på stoftrykværkstedet, var han tydeligt i bedring. Han var rolig, smilede og fortalte, at hans rygsmerter er mindsket. Samtidig med arbejdet i værkstedet studerer han på et medborgercenter i nærheden af, hvor han bor, så han kan forberede sig på sin kommende eksamen.

 

"En byrde er taget fra mine skuldre"

Zaid er lettet efter de meget hårde år, som den 17-årige dreng har gennemlevet som eneforsørger for sin familie: "Jeg har haft en virkelig tung byrde liggende på mine skuldre. En uddannelse, jeg gerne vil følge og ansvaret for min familie. Tak fordi I har hjulpet mig med at forme min fremtid. Jeg føler en tung byrde er blevet løftet fra mine skuldre."

Også Zaids arbejdsgiver er glad for at have fået Zaid ombord: "Zaid er dygtig, seriøst og hurtig til at lære. Han er begyndt at få venner, fordi han er en venlig og rolig medarbejder. Jeg vil rigtig gerne tilbyde Zaid et fast job på værkstedet, når det er muligt, så han kan få en tilstrækkelig indkomst til at han og familien kan leve i værdighed."

 

Denne artikel er udarbejdet af Mission Øst. Det Danske Udenrigsministerium tager ikke ansvar for artiklens indhold.