Gå til indhold

Riads fortælling

Hvem Svend Løbner
Læs om hvordan Riad med støtte fra Mission Øst kunne genopdyrke sin mark i Syrien og få tag over hovedet for hans familie
Riad er ved at bygge et hus til sig selv og sin familie, efter hans eget hus var blevet ødelagt i krigen. Foto: Mission Øst

Støtte fra Mission Øst var lige det, der skulle til, for at en syrisk landmand og iværksætter kunne genopdyrke sin mark, bygge et hus til sin familie og få nye idéer til at udvide sin forretning.

Riad er vendt tilbage til sin ødelagte landsby for at genopdyrke sin mark. Med støtte til frø fra Mission Øst er arbejdet i fuld gang, og han har endda fået råd til at bygge et lille hus til sin familie. Hjælpen har nu givet ham mod til at udvide sin forretning.

Et livsmod han var lige ved at miste i 2013, da den syriske borgerkrig for alvor nåede hans landsby. Riad måtte flygte med kone og fem børn, da byen Charchouh blev indtaget af militser. Ligesom de øvrige indbyggere i den kristne by holdt familien stand til det sidste for at passe på hus og ejendom, men måtte til sidst flygte til byen Firouzieh i nærheden af Homs. Her tjente Riad til familiens underhold ved at transportere varer rundt med sin lille bil.

 

Alting ødelagt

Fire år senere - i 2017 – blev hans by befriet, så familien kunne vende hjem. Men her fandt de alting fuldstændig ødelagt. Endnu to år skulle der gå, inden Riad med sin lille transporttjeneste havde sparet så meget sammen, at han kunne genopdyrke dele af sin gamle mark. Han og familien kæmpede bravt for at vende tilbage til en nogenlunde normal hverdag. Men meget af jorden lå endnu brak, og huset var fuldstændig ødelagt.

 

Startede på en frisk

Da påbegyndte den græskortodokse kirke et socialt arbejde i byen med støtte fra Mission Østs lokale partnerorganisation Dorcas. Her kunne bønderne skrive sig op til at modtage støtte til at genstarte deres landbrug. Både såsæd og træning ville nu gør dem i stand til brødføde deres familier ved at dyrke varieret og bæredygtigt. Som sagt, så gjort. Riad skrev sig op, konsulenterne vurderede familiens situation, og snart var arbejdet i fuld gang. Han kunne nu spare yderligere op, bygge et lille hus med to værelser til sin familie tæt ved marken og holde øje med sine afgrøder og udvide sin forretning.

 

Forretningsidéerne bobler

Hjælpen fra Mission Øst via Dorcas og den græskortodokse kirkes sociale arbejde har giver Riad modet tilbage og åbnet nye muligheder for familien. Riad kan nu se lys for enden af tunnelen, og nye idéer begynder at boble. Han har masser af forretningsidéer, som han glæder sig til at sætte i værk til gavn for hele landsbyen.

 

Denne artikel er udarbejdet af Mission Øst. Det Danske Udenrigsministerium tager ikke ansvar for artiklens indhold.