Gå til indhold

Islams fortælling

Fra usikkerhed til selvstændighed - Læs om hvordan et praktikforløb støttet af Danmarks partner Oxfam, hjælper unger med at bygge bro til arbejdsmarkedet i Jordan

quote ikon
Det er ikke let for en nyuddannet som mig, at finde et job uden tidligere erhvervserfaring, særlig ikke når så mange mennesker mister deres arbejde på grund af pandemien
Islam Abdelqader, praktikant foto: Rajiv Raman

Ligesom mange andre nyuddannede, håbede Islam at finde sit drømmejob inden for det felt hun studerede, men det kan være en svær opgave for en ung kvinde uden tidligere erhvervserfaring. Den 22-årige jordaner, som har en bachelor i medicinsk laboratorievidenskab, dimitterede med en nervøsitet for hvad fremtiden ville bringe.

”Jeg var meget optimistisk omkring at nå i mål med min akademiske rejse, men samtidig var jeg meget bekymret for ikke at kunne finde et job og praktisere det jeg har lært,” siger hun.

Islams bekymring var reel. I løbet af tredje kvartal af 2020, anslås arbejdsløsheden blandt unge i Jordan at nå op på 45 procent*. Denne tendens, som steg gevaldigt på grund af COVID-19 pandemien, har gjort Islam endnu mere ængstelig for sin fremtid.

”Det er ikke let for en nyuddannet som mig, at finde et job uden tidligere erhvervserfaring, særlig ikke når så mange mennesker mister deres arbejde på grund af pandemien,” forklarer Islam.

”Jeg begyndte at lede efter frivilligt arbejde i forskellige laboratorier og steder, med et håb om at finde et sted, der ville lade mig arbejde uden løn. Ingen af disse steder var i stand til at ansætte flere mennesker, inklusiv praktikanter og frivillige, på grund af COVID-19-restriktionerne.

For at bekæmpe de stigende udfordringer nyuddannede som Islam møder når de prøver at få foden inden for arbejdsmarkedet, arbejder INJAZ, én af Oxfam i Jordans samarbejdspartnere, for at adressere beskæftigelseskløften blandt unge mænd og kvinder på tværs af landet, gennem ”Deltagelse og beskæftigelse for unge" (YPE), som delvist er støttet af Danish Arab Partnership Programme (DAPP).

Gennem YPE-programmet, tilbyder INJAZ forskellige veje til beskæftigelse, herunder betalte praktikforløb til unge deltagere i nogle af Jordans governorater, heriblandt Tafileh, Karak, Balqa og Madaba. Sådanne programmer gør unge i stand til at forbedre og udvikle deres livsfærdigheder, teknisk ekspertise og beskæftigelseskompetencer, og forbedrer deres chancer for at træde ind på arbejdsmarkedet.

Islam Abdelqader, praktikant. Foto: Rajiv Raman

Islam var én ud af 5000 deltagere, der deltog i programmet, og som modtog træning til jobparathed. Mere end 100 af disse unge jobsøgende blev gennem interviews udvalgt til at deltage i et betalt praktikforløb, Islam var en af dem.

”Jeg forventede ikke at blive udvalgt da der var så mange ansøgere. Jeg blev virkelig glad da jeg hørte det, og jeg er meget stolt over at være indskrevet i programmet,” siger Islam.

Disse praktikforløb tilbød unge deltagere tre måneders erhvervserfaring i den private sektor og hos civilsamfundsorganisationer, som INJAZ samarbejder med.

”Efter min træning blev jeg udvalg til at arbejde som laborantpraktikant hos Noor al-Hussein Foundation. Det er en fremragende oplevelse, som vil gøre det muligt for mig at arbejde hos andre institutioner i fremtiden,” forklarer hun.

Islam føler dog ikke at et tremåneders praktikforløb er tilstrækkeligt for nyuddanede til at blive rustede til det konkurrenceprægede jordanske jobmarked.

”Jeg ville ønske praktikforløbet varede længere. Hvis forløbet eksempelvis varede et år, så ville chancen for at få et job efterfølgende være højere, jeg ville have mulighed for at få mere praktisk erfaring og lære flere mennesker at kende.”

Det at støtte og udbygge beskæftigelsesprogrammer for unge, heriblandt praktikforløb, der har til formål at udstyre unge med de rette færdigheder til jobmarkedet, gør en verden af forskel for unge mennesker, herunder de særligt udsatte og flygtninge. De forbedrer deres chancer for at tilgå betydningsfulde beskæftigelsesmuligheder og gør dem i stand til at engagere sig i deres lokalsamfund.

For Islam kan denne mulighed være livsforandrende, da det kan hjælpe hende med at finde et job i fremtiden, der lever op til hendes behov og forhåbninger; ”Det er en skøn følelse at have et job og være selvforsøgende, selvstændig og ansvarlig.”

 

*Department of Statistics, December 2020: http://dos.gov.jo/dos_home_e/main/archive/Unemp/2020/EU-Q3.pdf


Lavet af: Aisha Shtiwi

 

Denne artikel er udarbejdet af Oxfam Jordan. Det Danske Udenrigsministerium tager ikke ansvar for artiklens indhold.